Fordonsinstallationer

Bussradio Norra och Västra Östra och Södra

Foto: Tomas Sjöblom
Foto: Tomas Sjöblom

Bussradio, västra och norra samt östra och södra distrikten.
På alla bussar i Västra och Norra samt i Södra (Huddinge) installerades en Storno CQM 662, enligt bilden intill. Radiostationen ingick i den för Storno på 70-talet  berömda Stornophone 600 serien. I den klassiska ”SL-dragspelsbussen” H44 (en Volvo ledvagn med chassie från Hägglunds) på exempelvis Norrtäljelinjerna installerades radion enligt fotografierna på Spårvägsmuseets buss 4729.

Foto: Marie-Louise Orrebrink

Radion hade delat montage, radioenheten ”fotskrapan” monterades bakom förarstolen och manöverenheten CB 601 monterades framme hos föraren. En väldigt vanlig buss på SL under 80-talet var Volvos B58-60 (SL:s littera H80). I dessa bussar var naturligtvis Stornoradion installerad. Intill en stämningsfull – och tidstypisk bild, från SL:s Solnalinjer (Råstadepån) på 80-talet.


Pye M 200 Olympic | Foto: Tomas Sjöblom

Bussradio, östra och södra (Södertälje)
I bussar som trafikerade Värmdölandet och Södertörn installerades en Pyeradio av modell M 200 kallad Olympic, med en integrerad svensktillverkad systemdel (med tumhjulsomkopplare) från Semab.

Pye M 290 Olympic | Source: Radiopix

I Tyresöbussarna (Älta) användes en enklare Pye-radio av modell M 290. Det förekom även den modernare Pye MX 290 här och var i SL-trafiken på södra sidan.

För Södertäljes datorbaserade radiosystem användes en variant av Philips FM 1000 som mobilstation i bussarna. Både FM 1000 och MX 290 hade en modern syntesstyrd frekvensoscillator, istället för äldre teknologins klassiska – en per kanal, kristallbaserade oscillator. Det första syntesstationerna SL anskaffade.

Pye MX 290 Olympic | Foto: Tomas Sjöblom
Philips FM 1000 | Source: Radiopix

Den i Södertälje installerade radiostationen var en Philips FM 1000. Bilden visar en FM 1000 med det enklaste varianten ”basic” av kontrollhuvud. Thanks http://radiopics.com for the loan of pictures on Pye M 290 and Philips FM 1000.

Till sidans början…