Basrab

Basrab Elektronik AB bildades 1974 i Haninge, strax söder om Stockholm. Huvudinriktningen var till en början radiokommunikation i alla dess former, bl.a. basradiostationer vilket också gav namnet till bolaget. Den mest kända produkten är ett kommunikationssystem för rökdykare, Foggy, som finns på många brandkårer i Sverige. Inom parentes kan nämnas att den första läspennan någonsin, konstruerades av Basrab för Securitas räkning.

I början av 80-talet introducerade Basrab en batteriladdare som med en unik laddteknik snabbt blev mycket populär. Till skillnad från de ”batterikokare” som normalt medföljde kommunikationsutrustning på den tiden, vårdades batteriet av den nya Basrab-laddaren och man fick en väsentligt ökad livslängd på batterierna. Till en början tillverkades laddare för olika typer av batterier för kommunikationsradio. Men nya versioner togs senare fram för andra typer av portabel utrustning. Då laddaren dessutom började säljas i stationsvarianter med möjlighet att ladda upp till tio batterier samtidigt, blev den mycket uppskattad hos organisationer med stora mängder batterier. Bland kunderna kan nämnas Volvo, Saab, Bofors, Astra, Pharmacia och 3M samt SL.


I slutet av 90-talet koncentrerades verksamheten mot laddare, batteritestare och skräddarsydda batteripaket. Tillverkningen av laddstationer lades ut på en underleverantör och verksamheten renodlades till teknisk utveckling och marknadsföring. Samtidigt tecknades ett samarbetsavtal med tyska BMZ, Europas största fristående företag för montage av batteripaket.

Basrab Elektronik har idag sin verksamhet placerad i Bålsta utanför Stockholm.

Källa: Basrab företagshistoria